Banner - Pensiunea Armonii, Viseu de Sus, Maramures
pensiunea armonii > Maramuresul istoric

     O data ce ai trecut prin poarta Maramuresului, de indata ce intri intr-o vale strajuita de munti, simti cum timpul se scurge altfel, dupa datini numai de el stiute. Calatorule, trebuie sa fi atent caci brazii si izvoarele, vantul si oamenii, iti vor spune povestea unui loc in care frumusetea se dezvaluie treptat printr-o subtila transformare in dragoste si apoi in dor.
     Din Sacel, prin Moisei, ajungi pe Valea Viseului, treci de oras si apoi te opresti caci vei gasi Viseul de Mijloc si pensiunea Armonii. De acolo, de vrei, iei drumul Sighetului, sau al Vaii Izei si-ai sa descoperi Maramuresul istoric.
     Ca mai toate cuvintele vechi, numele Maramures si-a pierdut in negura timpului originea. Se spune ca ar proveni de la Mara, sau ca, ar avea legatura cu "marmura" care intr-adevar se gaseste in regiune in cantitati destul de mari.
     Cele mai vechi marturii arata prezenta omului inca din paleoliticul superior si neolitic. In epoca bronzului, se pare ca la Sighetu Marmatiei, Calinesti, Sapanta, Suciu de Sus existau comunitati inchegate, ce au dat nastere unei veritabile civilizatii a lemnului. La sfarsitul secolului al II-lea a.Chr., populatia traco-getica a generalizat tehnicile de prelucrare a fierului si folosirea rotii olarului, dupa cum o dovedesc vestigiile de la Sarasau. Dacii au cunoscut maxima inflorire pe taramurile maramuresene catre secolulu I a.Chr. Necolonizati de romani, maramuresenii au ramas in afara Daciei Felix, dar au continuat legaturile cu aceasta in secolele II, III p.Chr., dupa cum stau marturie vestigiile arheologice de la Calinesti, Ieud, Giulesti. Urme ale comunitatilor umane din secolele IV-X au fost gasite la Craciunesti, Tisa, iar din secolul al XII-lea la Sighetul Marmatiei si Sarasau. Voievodatul Maramuresului si cnezatele Cuhea, Dragomiresti, Moisei si-au pastrat independenta pana in secolul al XIV-lea, impotriva navalirilor tatare sau a incercarilor de catolicizare fortata a romanilor.
     Din punct de vedere administrativ Maramuresul se individualizeaza pentru prima data in Regatul Ungariei sub denumirea de comitat, cu resedinta in orasul Sighet. Dupa primul razboi mondial, in 1918, teritoriul comitatului Maramures a fost impartit intre Romania si Cehoslovacia. In timpul celui de al doilea razboi mondial ca urmare a Dictatului de la Viena, teritoriul vechiului comitat a fost ocupat de catre Ungaria. Dupa razboi, partea comitatului anterior apartinind Cehoslovaciei a fost atribuita Republicii Sovietice Ucraina sub numele de Transcarpatia. Dupa destramarea Uniunii Sovietice, in 1991, acest teritoriu a ramas in Ucraina.
     Judetul Maramures din perioada interbelica cuprindea doar o treime (partea de la sud de raul Tisa) din fostul comitat cu aceeasi denumire, resedinta fiind la Sighet, in timp ce zona de la sudul lantului muntos Gutai, inclusiv orasul Baia Mare, intrau in componenta judetului Satu Mare. Organizarea administrativa a Romaniei din anul 1950, dupa model sovietic, a impus regiunile in locul judetelor. Astfel, regiunea Baia Mare, ulterior Maramures, a cuprins atat teritorii din Maramures, cat si din judetele invecinate Satu Mare si Salaj. Dupa revenirea la formula traditionala a judetelor (1968) s-a constituit judetul Maramures in forma existenta si in prezent, cu resedinta la Baia Mare. S-au inclus localitatile din depresiunile Maramures, Baia Mare, Lapus si Chioar, precum si cateva de pe vaile Somesului si Salajului.
     Cu toate acestea, Tara Maramuresului, denumeste doar ceea ce odata era Comitatul Maramuresului, ti-o spune cu mandrie orice maramuresean ce-si are aici obarsia si-ti mai spune ca maramuresenii sunt "buricul lumii". Al lumii nu, dar al Europei se pare ca da. La circa 20 de km de Sighetu Marmatiei, exista o borna, fixata de Societatea Geografica a imperiului austro-ungar in secolul al XIX-lea, care atesta echidistanta dintre Norvegia, in nord, Creta in sud, Irlanda in vest, si muntii Urali in est.
     Maramuresul istoric se compune si dintr-o serie de gesturi si atitudini firesti, mostenite si pastrate sub formula "asa trebuie sa fie". Unii le numesc obiceiuri, altii traditii, dar stim cu totii ca ele apartin unui loc in care sensul cuvintelor "trainicie si vesnicie" devine mult mai usor de inteles. Si chiar daca aici timpul nu s-a oprit in loc, macar si-a incetinit pasul. Oare pentru a va astepta vizita?

drumetii


Forumul Asociatiei Nationale de Club Citroen din Romania